Špaldové cesto na koláče

Ingrediencie
- 250 g špaldovej múky
- 125 g masla
- 75 g práškového cukru
- 1 vajce
- 1/2 lyžičky vanilkového extraktu
- štipka soli
- 2-3 lyžice studenej vody

Špaldové cesto na koláče je zdravšou alternatívou k bežnému cestu. Pripravuje sa z celozrnnej špaldovej múky, ktorá je bohatá na vlákninu a minerály. Toto cesto je mimoriadne chutné a hodí sa na pečenie rôznych koláčov a dezertov.
Postup prípravy
Najprv si pripravíme všetky ingrediencie. Špaldovú múku preosejeme do misy, pridáme nakrájané studené maslo, práškový cukor a štipku soli. Všetko spolu jemne spracujeme piričnými prstami, až kým nebude zmes hrubozrnná. Pridáme vajce a vanilkový extrakt a opäť znovu spracujeme cesto. Ak je cesto príliš suché a nelepí sa, pridáme 2-3 lyžice studenej vody. Vytvarujeme z cesta guľu, zabalíme do potravinovej fólie a necháme odpočinúť v chladničke aspoň 30 minút. Po odpočinku cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske na požadovanú hrúbku. Preložíme do formy na koláče a zarovnáme okraje. Cesto môžeme pred pečením prepichnúť vidličkou, aby sa nevytvorili bubliny. Pečieme v predhriatej rúre na 180 °C približne 20-25 minút, kým nezíska zlatistú farbu. Po upečení necháme cesto vychladnúť a následne ho môžeme naplniť podľa fantázie.