Špaldové cesto na koláče

Špaldové cesto na koláče
Príprava
30 min.
Pečenie
25 min.
Porcia
8 os.

Ingrediencie

  • 250 g špaldovej múky
  • 125 g masla
  • 75 g práškového cukru
  • 1 vajce
  • 1/2 lyžičky vanilkového extraktu
  • štipka soli
  • 2-3 lyžice studenej vody
Maroš Slanský
Rád varím a ešte radšej jem

Špaldové cesto na koláče je zdravšou alternatívou k bežnému cestu. Pripravuje sa z celozrnnej špaldovej múky, ktorá je bohatá na vlákninu a minerály. Toto cesto je mimoriadne chutné a hodí sa na pečenie rôznych koláčov a dezertov.

Postup prípravy

Najprv si pripravíme všetky ingrediencie. Špaldovú múku preosejeme do misy, pridáme nakrájané studené maslo, práškový cukor a štipku soli. Všetko spolu jemne spracujeme piričnými prstami, až kým nebude zmes hrubozrnná. Pridáme vajce a vanilkový extrakt a opäť znovu spracujeme cesto. Ak je cesto príliš suché a nelepí sa, pridáme 2-3 lyžice studenej vody. Vytvarujeme z cesta guľu, zabalíme do potravinovej fólie a necháme odpočinúť v chladničke aspoň 30 minút. Po odpočinku cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske na požadovanú hrúbku. Preložíme do formy na koláče a zarovnáme okraje. Cesto môžeme pred pečením prepichnúť vidličkou, aby sa nevytvorili bubliny. Pečieme v predhriatej rúre na 180 °C približne 20-25 minút, kým nezíska zlatistú farbu. Po upečení necháme cesto vychladnúť a následne ho môžeme naplniť podľa fantázie.

Príprava: 30 min.
Pečenie: 25 min.
Kalórie: 150 kcal
Porcia: pre 8 osoby