Marhuľové cesto na koláče

Ingrediencie
- 250 g hladkej múky
- 150 g masla
- 100 g práškového cukru
- 2 ks vajíčok
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1 prášok do pečiva
- 500 g čerstvých marhúľ
- štipka soli

Tento marhuľový koláč je lahodnou kombináciou mäkkého cesta a sladkých marhúľ. Pripravené cesto sa skvele hodí k rôznym príležitostiam a poteší každého milovníka ovocných dezertov. Vďaka jednoduchému postupu si ho zvládne pripraviť každý.
Postup prípravy
Najprv si pripravíme cesto. V miske zmiešame hladkú múku, práškový cukor, vanilkový cukor, prášok do pečiva a štipku soli. Pridáme na kocky nakrájané maslo a všetko spolu spracujeme, až kým nezíska drobenkovú konzistenciu. Následne pridáme vajíčka a dôkladne vymiesime, kým nevznikne hladké cesto. Cesto zabalíme do potravinovej fólie a necháme odpočívať v chladničke asi 30 minút. Medzitým si umyjeme a prekrojíme marhule na polovice a odstránime kôstky. Po uplynutí doby odpočinku rozvaľkáme cesto na pomúčenom pracovnom stole na hrúbku približne 0,5 cm. Cesto preložíme do formy na pečenie a okraje upravíme. Na cesto rovnomerne rozložíme polovičky marhúľ. Môžeme posypať trochou cukru a škorice podľa chuti. Koláč pečieme v predhriatej rúre na 180 °C približne 30-35 minút, alebo kým nie je cesto zlatohnedé a marhule zmäknú. Po upečení necháme koláč vychladnúť a podávame.