Marhuľové cesto na koláče

Marhuľové cesto na koláče
Príprava
30 min.
Pečenie
35 min.
Porcia
8 os.

Ingrediencie

  • 250 g hladkej múky
  • 150 g masla
  • 100 g práškového cukru
  • 2 ks vajíčok
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 prášok do pečiva
  • 500 g čerstvých marhúľ
  • štipka soli
Maroš Slanský
Rád varím a ešte radšej jem

Tento marhuľový koláč je lahodnou kombináciou mäkkého cesta a sladkých marhúľ. Pripravené cesto sa skvele hodí k rôznym príležitostiam a poteší každého milovníka ovocných dezertov. Vďaka jednoduchému postupu si ho zvládne pripraviť každý.

Postup prípravy

Najprv si pripravíme cesto. V miske zmiešame hladkú múku, práškový cukor, vanilkový cukor, prášok do pečiva a štipku soli. Pridáme na kocky nakrájané maslo a všetko spolu spracujeme, až kým nezíska drobenkovú konzistenciu. Následne pridáme vajíčka a dôkladne vymiesime, kým nevznikne hladké cesto. Cesto zabalíme do potravinovej fólie a necháme odpočívať v chladničke asi 30 minút. Medzitým si umyjeme a prekrojíme marhule na polovice a odstránime kôstky. Po uplynutí doby odpočinku rozvaľkáme cesto na pomúčenom pracovnom stole na hrúbku približne 0,5 cm. Cesto preložíme do formy na pečenie a okraje upravíme. Na cesto rovnomerne rozložíme polovičky marhúľ. Môžeme posypať trochou cukru a škorice podľa chuti. Koláč pečieme v predhriatej rúre na 180 °C približne 30-35 minút, alebo kým nie je cesto zlatohnedé a marhule zmäknú. Po upečení necháme koláč vychladnúť a podávame.

Príprava: 30 min.
Pečenie: 35 min.
Kalórie: 250 kcal
Porcia: pre 8 osoby